Tuesday 21 August 2012

PERUTUSAN EIDULFITRI .

Firman Allah Yang bermaksud Dan hendaklah kamu menyepurnakan masa dan hari-hari puasa itu dan kamu juga hendaklah bertakbir membesarkan Allah supaya kamu termasuk kalangan orng yg menyatakan kesyukuran keatas nikmatnya
kepada seluruh kaum muslim dan muslimat bagi pihak Parti Islam Semalaysia PAS, saya mengucapkan selamat hari raya aidilfitri dan marilah sama-sama kita bersyukur kepada Allah S.W.T pada hari mulia ini dengan penuh gembira kerana diberi kesempatan mendapat fadilat Ramadan, sama ada mengerjakan ibadat puasa dan pengisian –pengisian yang lain. Dengan harapan Ramadan yang ditinggalkan itu memberi kesan yang mendalam didalam jiwa kita sehingga membuah sifat ketaqwaan kepada Allah S.W.T mengikut segala perintah dan meninggakan segala larangnNya mejadi orang Islam yang patuh dan taat kepada Allah degan ikhlas, secara memperhambakan diri degan sesungguhnya. Hendaklah juga dilahirkan melalui kepercaya kita, yang disertakan dgn amalan daripda pertunjukkn Al-Quran yg diturunkan di bulan Ramadan dgn kita menhayati dan beramal bagi diri kita sendiri, keluarga dan jemaah kita parti islam semalaysia (PAS) dan seterusnya kita dpt menunaikan kewajipan berjuang dgn lebih ikhlas dan lebih bersungguh.
Adalah menjadi satu hikmat yg besar Allah taatlah memilih bulan Ramadan bulan ibadat, bulan Ramadan diturunkan al-Quran ,bulan Ramadan bulan perjuangan, kemenangan di badar dan pembukaan Mekah .Mekah di merdekakan daripada jahiliah tanggungjwb kita selepas ini ialah menghayati tarbiyah yg dihasilkan dibulan Ramadan itu dgn kita meneruskan pembinaan peribadi didalam Parti Islam Semalaysia (PAS). Sehingga kita menjadi satu parti yg kuat model kepad aparti-parti yang lain, contoh tauladan yang menarik bukan sahaja untuk mendapat penerimaan daripada Allah S.W.T serta pertolongNya dalam masa yang sam mendapat sokongn daripada rakyat sehingga membolehkan kita menegakkan Quran yang menjadi pertunjuk itu ke para adil seluruh manusia adil menjadi sifat wajib bagi Allah S.W.T yg diserlahkan melalui pertunjuk al-Quran karim tanggungjawab kita sebagai hamba2 Allah yg beriman yg bertaqwa ialah memperjuangkan keadilan illahi untuk seluruh umat manusia itu di alam kenyataan yg melalui medan yg kita pilih pd hari ini iaitu melalui pilihan raya amalam demokrasi yg damai, namun kita tidak terlepas drpd menghadapi cabaran dan ujian yang datang dari dua-dua pihak yg menentng perjuangan kita ini. Adalah perkara biasa yang berlaku kepada manusia pilihan nabi Muhammad S.A.W yang ditunjukkan kemenangan didalam peperangan Badar, kejayaan memerdekakan pembukaan Mekah adalah hasil perjuangan. Maka perjuangan inilah yg perlu kita contohi kita ambil tauladan. Sama ada menghadapi musuh yang zalim,musuh yang keras ,musuh yang ganas kita bersabar dan kita tidak melampau , dalam masa yg sama kita menjadi orang yang sabar dan adil setelah kita diberi kemenangan oleh Allah S.W.T . dengan pertolongnNya. Kita hendaklah menyedari bahawa kemenangan islam lebih bersifat kurnia dan pertolongn daripada Allah S.W.t bukan kita bergatung kekuatan kita tanpa dinafikan kita wajib untuk menyediakan kekuatan sendiri .

Firma Allah Yang bermaksud :
Dan bersedialah kamu sekadar kemampuan kamu degan kakuatan
Kita wajib menyediakan kakuatan sekadar kemampuan yang ada pada kita, dimulakan dengan kemampuan rohani,kemampuan iman,kemampuan ilmu, akhlak yg mulia yang ditarbiyyah melalui bulan Ramadan dan seterusnya kemampuan melalui persediaan yang zahir dengan menyumbang sumbangan-sumbangan yang boleh kita berikan kepada Parti Islam Semalaysia (PAS) dengan harta benda kita ,dengan keilmuan kita, serta apa sahaja nikmat yang diberi oleh Allah S.W.T supaya kita menjadi seorang yang bersyukur diatas nikmat Allah,nikmat Islam dan lahirkan kesyukuran nikmat Islam itu degan kita menyumbangkan nikmat an diberi kn kepada kita oleh Allah S.W.T dalam kehidupan dunia dengan kita sanggup menghadapi cabaran, kerana tidak ada cabaran yang boleh mengalahkan kekuasaan Allah yang kita laungkan dengan Allahuakbar, Allah yang Maha Besar, tidak ada yang lebih besar daripada Allah. Kalau Allah memberi pertolongan, tidak ada siapa dapat boleh menghalang kemenangan yg dijanjikan oleh Allah S.W.T. Kemenangan kita hendaklah diingat dalam melayari perjuangan Islam ini ialah kemenangan di dunia dan kemenangan di hari akhirat yang dinyatakan oleh Allah yang bermaksud “ Itulah kemenangan yg besar ,kemenangan syurga sekiranya kita mengakhiri hayat degan perjuangan Islam dan yg lain yang kamu ingin, iaitu kemenangan hampir di dunia ini kemenangan mencapai kemenangan memerintah Negara dan berilah berita gembira kpd orang-orang yg beriman .”
akhirnya sekali lagi saya ucap taniah kerana kejayaan menympurnakan Ramadan dan saya ucapkan selamat hari raya kepada semua Maaf Zahir dan Batin.
”Kullu a'min wa antum bikhair”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket