Friday 6 January 2012

Kualiah Maghrib dan Subuh diharamkan di Masjid Daerah Taiping?


Portal PAS Perak melaporkan:
TAIPING: PAS Perak mendesak sekatan mengadakan kuliah subuh dan maghrib di Masjid Daerah Taiping ditarik balik.

Setiausaha Pemudanya, Salman Saleh berkata, pihaknya sangat terkejut dengan surat yang ditampal di masjid tersebut.


“Saya sendiri terkejut apabila terbaca notis yang ditampalkan di papan kenyataan masjid tersebut ketika saya singgah menunaikan solat di situ,” katanya ketika ditemui Harakah.


Tambahnya, PAS memohon dengan kadar segera penjelasan daripada pihak Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Negeri Perak terhadap penangguhan tersebut.


“Pihak kami berasa terpanggil tentang masalah ini dan bimbang suasana yang sedang berlaku tersebut kerana usaha ini secara jelas menghalang program atau aktiviti ilmu yang sepatutnya tidak disekat sama sekali,” ujarnya. -
PAS Perak
Masjid Daerah Taiping ni memang dah terkenal sejak dulu lagi jadi tempat penceramah hebat-hebat bagi kuliah. Hebatnya Masjid ni walaupun berstatus Masjid Daerah tapi puak-puak United Malay National Organisation gelar masjid PAS.
 
Dengar ceritanya dah banyak kali puak-puak penchachai  United Malay National Organisation cuba nak ambilalih pentadbiran masjid ni sebab nak sekat ustaz-ustaz berkenaan bagi kuliah sebab tapi sampai sekarang nampaknya masih tak berjaya.

Jadinya takdak cara lain, kali ni depa cuba gunakan kuasa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak melalui Pegawai Penyelaras Masjid yang memang soheh orang United Malay National Organisation.

Puak-puak penchachai United Malay National Organisation ni memang suka kalau semua masjid dan surau takdak kelas pengajian agama. Bila takdak kelas agama maknanya ahli jamaah akan jadi jahil, bila jahil senang la dilembukan oleh penchachai United Malay National Organisation.

Tapi aku tak rasa ahli jamaah Masjid Daerah Taiping tu akan tunduk. Aku yakin puak-puak yang cintakan ilmu dan orang alim ni akan lawan habis-habisan.

Apa pun nantikan perkembangan selanjutnya, kita tengok sapa yang menang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket